eve_gall.JPG (20918 tavu(a))

SILEÄKARVAINEN COLLIE
(COLLIE, SMOOTH) 296a
Alkuperämaa: Britannia
(Hyväksytty: FCI 24.6.1987, käännös SKL-FKK 29.6.1995)

amy_hist.jpg (18763 tavu(a))

  
YLEISVAIKUTELMA:

Ilmentää älykkyyttä, valppautta ja toiminnanhalua. Työskentelykykyinen, omanarvontuntoinen ja erittäin hyvärakenteinen koira, jossa kaikki osat ovat sopusoinnussa kokonaisuuden kanssa.

OMINAISPIIRTEET:
Rakenne ilmentää vahvuutta ja toiminnallisuutta. Ei kömpelö eikä millään lailla karkea. Ilme on erittäin tärkeä. Muita olennaisia piirteitä ovat kallon ja kuonon suhde sekä täydellinen tasapainoisuus, silmien koko, muoto, väri, sijainti sekä korvien oikea asento ja kantotapa.

KÄYTTÄYTYMINEN/LUONNE:
Iloinen ja ystävällinen, ei vähääkään hermostunut eikä aggressiivinen.

PÄÄ:
Mittasuhteet erittäin tärkeät, päätä on arvosteltava suhteessa koiran kokoon. Edestä tai sivulta katsottuna pää muistuttaa hyvin tylppää, puhdaslinjaista kiilaa, jonka ääriviivat ovat pehmeät. Pää kapenee tasaisesti ja pehmeästi korvista kohti mustaa kirsua, poskiluut eivät ole ulkonevat eikä kuono kapea. Sivulta katsoen kallon ja kuonon ylälinjat ovat yhdensuuntaiset ja samanpituiset ja niitä erottaa niukka, mutta silti silminnähtävä otsapenger. Silmien sisänurkkien välin keskipiste (joka on otsapenkereen sijaintipaikka) on pään keskikohta pituussuunnassa. Pää on hyvin meislautunut.

KALLO-OSA:
Tasainen, etäisyys kulmakaarista leuan alaosaan ei koskaan ole liiallinen (eli ei kauttaaltaan syvä).

KIRSU:
Väriltään aina musta.

KUONO-OSA:
Pehmeästi ja hyvin pyöristyneen kuonon kärki on tylppä, ei koskaan neliömäinen. Alaleuka on voimakas.

LEUAT/HAMPAAT/PURENTA:
Kookkaat hampaat. Vahvat leuat. Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta ts. alaleuan etuhampaat koskettavat tiiviisti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat kohtisuorassa leukaluihin nähden.

SILMÄT:
Hyvin tärkeät ja ne antavat koiralle viehättävän ilmeen. Keskikokoiset (eivät koskaan liian pienet), hieman vinoasentoiset, mantelinmuotoiset ja tummanruskeat paitsi sinimarmorin värisillä koirilla, joilla silmät ovat usein siniset tai sinitäpläiset (osittain tai kokonaan, toinen tai molemmat). Ilme on erittäin älykäs. Koiran kuulostellessa katse on valpas ja tarkkaavainen.

KORVAT:
Melko suuret ja tyvestään leveämmät korvat eivät ole liian lähellä eivätkä liian kaukana toisistaan. Levossa korvat ovat taaksepäin taittuneet, mutta koiran ollessa tarkkaavainen ne on eteenpäin suuntautuneet ja puolipystyt ns. noin kaksi kolmasosaa korvasta on pysty, yksi kolmannes luonnostaan eteen- ja alaspäin taipuva.

KAULA:
Lihaksikas, voimakas, melko pitkä ja kauniisti kaartuva.

RUNKO:
Hieman korkeuttaan pitempi.

SELKÄ:
Tasainen ja kiinteä.

LANNE:
Hieman kaartuva.

RINTAKEHÄ:
Kylkiluut kaareutuneet. Rinta syvä ja lapojen takaa melko leveä.

HÄNTÄ:
Pitkä, häntäluu ulottuu vähintään kintereisiin. Koiran ollessa rauhallinen häntä on alhaalla hännänpää hieman ylöspäin kaartuneena. Innostuneen koiran häntä voi kohota, muttei koskaan selkälinjan yläpuolelle.

RAAJAT, ETURAAJAT, YLEISVAIKUTELMA:
Eturaajat ovat suorat ja lihaksikkaat. Luut ovat keskivahvat ja pyöreät.

LAVAT:
Viistot ja hyvin kulmautuneet.

KYYNÄRPÄÄT:
Eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset.

KÄPÄLÄT:
Soikeat. Päkiät täyteläiset. Varpaat kaarevat ja tiivisti yhdessä.

TAKARAAJAT, YLEISVAIKUTELMA:
Takaraajat alaosastaan sileät ja jänteikkäät.

REIDET:
Lihaksikkaat.

POLVET:
Hyvin kulmautuneet.

KINTEREET:
Matalat ja voimakkaat.

KÄPÄLÄT:
Kuten etukäpälät, mutta hieman vähemmän kaarevat.

LIIKKEET:
Liikkeet ovat rodun leimaa-antava erityispiirre. Terverakenteisen koiran kyynärpäät eivät koskaan ole ulkokierteiset, liikkeessä eturaajat ovat suhteellisen lähellä toisiaan. Kehräävät ja rullaavat liikkeet sekä ristiinastunta ovat pahoja virheitä. Takaa katsoen kintereet ovat yhdensuuntaiset, mutta eivät liian lähellä toisiaan, sivusta katsoen liikkeet ovat sulavat. Takaraajat ovat voimakkaat ja niiden työntö on hyvä. On toivottavaa, että askeleet ovat kohtuullisen pitkät, niiden tulee olla kevyet ja vaivattomilta näyttävät.

KARVAPEITE, KARVA:
Lyhyt, pinnanmyötäinen, peitinkarva karkeahko, pohjavilla erittäin tuuhea. Karvaa ei trimmata eikä leikata.

VÄRI:
Kolme hyväksyttyä väriä: soopeli-valkoinen, kolmivärinen (tricolour) ja sinimarmoroitu (blue merle).
Soopeli: Mikä tahansa sävy vaalean kullanväristä tumman mahonginruskeaan tai sävyttynyt soopeli mustin karvankärjin. Vaalea oljen- tai kermanväri on paha virhe.
Kolmivärinen: Pääväri musta, syvän punaruskeat merkit raajoissa ja päässä. Ruosteenruskea sävy peitinkarvassa on paha virhe.
Blue merle: Pääväri puhtaan hopeansininen, joka on marmoroitunut mustalla värillä. Syvät punaruskeat merkit ovat toivottuja, mutta niiden puuttuminen ei ole virhe. Suuret mustat merkit, savenharmaa väri tai ruosteenruskea sävy peitinkarvassa tai pohjavillassa ovat pahoja virheitä.
Valkoiset merkit: Kaikkiin yllämainittuihin väreihin liittyvät tyypilliset valkoiset colliemerkit, joiden määrä voi vaihdella. Seuraavat merkit ovat toivottuja: täysi tai osittain valkea kaulus, valkea rinta, raajat ja käpälät, valkea hännänpää. Kuonossa, kallossa tai molemmissa voi olla valkea piirto.

KOKO, SÄKÄKORKEUS:
Uroksilla 56-61 cm, nartulla 51-56 cm.

VIRHEET:
Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

HUOM!
Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.

  
© Tuula Tikkanen
Tuula Tikkanen, Saaristentie 3, 13900 Pekola, Finland,  +358 40 5940 764, tuula.tikkanen @ gmail.com